BEWINDSPERSONEN LIJKEN BEWUST FOUTE INFORMATIE TE VERSPREIDEN
Ook Rutte misleidt ten behoeve van voor-stem
Minister-president Rutte stelt dat de geheime diensten op dit moment het internet niet via de kabel mogen aftappen. Dat is pertinent niet waar. Na vice-premier De Jonge en vice-premier Ollongren is Rutte de derde bewindspersoon die wegkomt met deze desinformatie.
Minister-president Rutte zegt in het programma 'NOS gesprek minister-president' "… het probleem is: nu kunnen ze überhaupt niet op de kabel. Alleen via de ether terwijl het verkeer nu allemaal […] over de kabel gaat". Rutte verzwijgt dat de geheime diensten ook nu al de kabels van verdachte personen of organisaties mogen aftappen.
In artikel 25 van de huidige wet uit 2002 staat: "De diensten zijn bevoegd tot het met een technisch hulpmiddel gericht aftappen, ontvangen, opnemen en afluisteren van elke vorm van gesprek, telecommunicatie of gegevensoverdracht door middel van een geautomatiseerd werk, ongeacht waar een en ander plaatsvindt." In de toelichting bij het wetsartikel staat: "Hierbij gaat het derhalve niet alleen om telefoongesprekken. Op grond van dit artikel kan bijvoorbeeld ook elektronisch berichtenverkeer worden getapt."
De AIVD gebruikt deze aftapbevoegdheid ook. In 2017 plaatste de geheime dienst 3.205 telefoon- en internettaps.
Beïnvloeden van stemming
Door de bevoegdheden van de geheime dienst zo beperkt voor te stellen, kunnen mensen geloven dat de AIVD op dit moment niet in staat is verdachte personen op het internet te volgen, terwijl dat wel zo is. Mensen worden zo verleid om, op basis van deze valse informatie, bij het referendum vóór de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) te stemmen.
Vorige week gaf ook de minister van binnenlandse zaken Ollongren (D66) deze foutieve informatie. Gezien haar positie als verantwoordelijke voor de AIVD en voor de sleepwet, is de kans klein dat het hier om een verspreking gaat. In januari heeft Ollongren Kamervragen moeten beantwoorden over precies dit punt, omdat ook de AIVD deze desinformatie verspreidde.
In december kwam ook vice-premier De Jonge met dezelfde misleidende informatie.
Niet gecorrigeerd
In alle gevallen betrof het een interview. Geen van de betreffende journalisten heeft de bewindspersonen op dit punt gecorrigeerd. Dat is opvallend, omdat deze misleiding al sinds het najaar van 2017 speelt en er ook door anderen op gewezen is. Bovendien gaat het over hèt cruciale punt bij het debat over de sleepwet, namelijk: hoever en op welke wijze mag de AIVD de kabel aftappen.
Desinformatie verspreiden tijdens een officiële volksraadpleging is een kwalijke zaak. Een eerlijke uitslag van een referendum staat of valt bij een eerlijke voorlichting. Juist van ons kabinet zou je dat mogen verwachten.