Plasterk opnieuw naar Europa om vingerafdruk
Minister Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken wordt door de Tweede Kamer opnieuw naar Europa gestuurd om de vingerafdruk uit het paspoort te krijgen. Minister Plasterk verwacht er bij voorbaat weinig van en kondigt aan juist een stap te nemen om de vingerafdrukken bij grenscontroles daadwerkelijk te gaan gebruiken.
De Tweede Kamer denkt dat een nieuwe ronde kansen biedt, omdat er nu een nieuw Europees parlement zit. Begin dit jaar moest Plasterk ook al Europa in om voor een paspoort zonder vingerafdrukken te pleiten, maar hij vond daar volgens eigen zeggen weinig weerklank. Volgens hem speelt dit punt in andere lidstaten "geheel niet of in veel mindere mate". Op 9 april 2014 schreef hij de Tweede Kamer dat hij zijn pogingen opgaf.
Grenscontroles
Plasterk kondigt tegelijkertijd aan dat hij op verzoek van Europa juist een stap neemt om de vingerafdrukken bij grenscontroles te gaan gebruiken. Op dit moment kunnen grenswachten niet bij de gegevens, omdat ze de beveiligingscodes niet hebben. Plasterk richt nu een loket in waar andere EU-landen zich kunnen melden om de codes te krijgen waarmee de Nederlandse vingerafdrukken in het paspoort kunnen worden gelezen. Volgens Plasterk gaat het nog om een proefsituatie en moet er eerst duidelijkheid zijn over de regels voor het gebruik, voordat andere landen daadwerkelijk de toegangscodes krijgen.
Nut en noodzaak
De Tweede Kamer wil sinds juni 2012 dat de vingerafdrukken uit het paspoort verdwijnen. De meerderheid is niet overtuigd van nut en noodzaak. De belangrijkste doelstelling van vingerafdrukken in het paspoort is om look-a-like-fraude te voorkomen, maar uit onderzoek blijkt dat deze vorm van fraude nauwelijks voorkomt. Ook blijkt de kwaliteit van de afgenomen vingerafdrukken in 21% van de gevallen te slecht om te kunnen gebruiken.
Inmiddels worden vingerafdrukken bij gemeenten direct verwijderd als het paspoort is uitgegeven. Sinds januari is er een identiteitskaart zonder vingerafdrukken. Alleen in het paspoort worden nog twee vingerafdrukken opgeslagen. Dat is een Europese verplichting, dus om er vanaf te komen, moet dit in Europa worden aangekaart.