Tweede Kamer: 'spionage door NSA gaat veel te ver'.
PvdA, D66 en SP vinden dat de spionage door de Amerikanen veel te ver gaat. Dat bleek vandaag tijdens het debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de PRISM-affaire. Niet alleen het ongericht verzamelen van gegevens in de strijd tegen terrorisme gaat volgens de kamer te ver. Ook de onthulde economische en politieke spionage valt verkeerd.
De partijen dringen er bij minister Plasterk op aan zich steviger uit te spreken tegen het afluistergedrag van de Amerikanen. De PvdA constateert dat er een grote verschuiving ten nadele van de privacy is gekomen. "Dit is onacceptabel. Alleen gericht en gecontroleerd zouden gegevens mogen worden opgevraagd. Laten we de onthullingen van Snowden gebruiken om de balans weer goed te krijgen."
De VVD en de PVV reageren voorzichtiger. De VVD vindt dat er nog weinig bekend is over wat er precies in Nederland door de NSA gedaan wordt. Maar de VVD wil wel dat er alleen gericht wordt afgeluisterd en niet dat er een sleepnet wordt uitgegooid. De PVV is nog niet overtuigd dat er buitensporig wordt afgetapt en is bang dat de strijd tegen terrorisme in gevaar komt.
De minister wil eerst de uitkomsten van een Europees onderzoek afwachten. De resultaten hiervan worden dit najaar verwacht.
No-Spy verdrag
De Tweede Kamer wil dat de minister bilaterale gesprekken met de Amerikanen over dit onderwerp start. Hierin kan de afkeuring voor het massaal verzamelen van gegevens worden uitgesproken.
D66 pleit voor een 'no-spy' verdrag dat Nederland met de VS zou moeten afsluiten. Hierin zouden regels moeten worden afgesproken dat landen elkaars wetten respecteren en dat Amerika niet onbeperkt in gegevens mag rondneuzen. Amerikanen zouden toestemming moeten vragen voordat ze bepaalde gegevens verzamelen. "Het ongericht data verzamelen door inlichtingendiensten moet niet kunnen."
De VVD vindt dat ook de hervorming van de regels in Amerika zelf aan de orde moeten komen. Zo wil de VVD dat Nederlanders onder de Amerikaanse wetgeving hetzelfde worden behandeld als Amerikaanse ingezetenen. Dan zijn er veel betere waarborgen voor de grondrechten voor de Nederlandse burgers.
Waardevolle bondgenoot
Minister Plasterk stelt dat de VS een waardevolle bondgenoot is. "U kunt van mij aannemen dat we regelmatig waardevolle informatie van de Amerikanen krijgen. De Nederlandse burger kan ook een keiharde terrorist zijn, dus dan mogen we blij zijn als we daar actie op kunnen ondernemen."
De minister zegt geen signalen te hebben dat er economische of politieke spionage door de VS in Nederland plaatsvindt. Ook over het afluisteren van het grootste Nederlandse internetknooppunt AMS-IX zegt de minister geen signalen te hebben. SP, D66 en PVV vinden dit naief. Glenn Greenwald heeft onlangs in de Volkskrant gezegd dat Nederland nog schokkende onthulling kan verwachten. De Kamer waarschuwt de minister dat dit debat zeker nog vervolgd zal worden.